Zelf te werk gaan of toch een stratenmaker?

Bestrating

Bestraten is echt een vakmanschap, u zou het ook zelf kunnen doen, maar de kans dat u het dan net zo mooi, strak en recht krijgt als een echte stratenmaker is dan wat kleiner. Een stratenmaker heeft natuurlijk al veel ervaring met het aanleggen van een nieuwe bestrating. Dat begint natuurlijk al bij het begin, de ondergrond. Een ondergrond is eigenlijk het belangrijkste van een nieuwe bestrating, de basis van de bestrating. Als jij geen vlakke ondergrond hebt is de kans op verzakkingen natuurlijk meer aanwezig. Zo moet er voldoende rekening mee worden gehouden met de afschot naar de afvoerputten.

Soort bestrating

Kies je bijvoorbeeld voor keramische tegels die prijzig zijn in aanschaf, dan wil je natuurlijk dat die er goed ingelegd worden, in dat geval kun je dan beter kiezen voor een stratenmaker die vakkundig te werk gaat. Bij elke soort tegel en of steen hoort een andere ondergrond. Zo kun je bijvoorbeeld bij een keramische tegel of een natuursteen tegel gestabiliseerd zand nemen, dat soort zand zorgt voor meer stevigheid wat beter is voor de stabiliteit en de levensduur van de bestrating.

Afvoerpunten

Door afvoerpunten aan te leggen in de bestrating zou geen overbodige luxe zijn, door de toename van de regenbuien is dat ook zeer belangrijk voor de levensduur van de bestrating. Het verzakkingen in je tuin neemt daardoor ook af. Het toepassen van doorspuitpunten zou dan ook geen overbodige luxe zijn, stel er spelen zich verstoppingen voor, dan is de kans aanwezig dat de hele bestrating er uit moet, dat komt omdat je niet weet waar de verstopping zit. En dan is de verstopping gevonden en opgelost, dan moet de hele bestrating er weer opnieuw in. Het zou er daardoor nooit meer zo mooi uitkomen te zien als hoe het was.

Verzakkingen in je bestrating

Verzakking worden ook meer voorkomen door de laag-voor-laag-aftriltechniek. En het zorgt voor een langere levensduur van de bestrating. Verzakkingen kunnen ook ontstaan door dat je bijvoorbeeld de auto altijd op de zelfde plek parkeert op je oprit. Als het dan gaat regenen en je auto staat er niet zou dat voor plasvorming gaan zorgen, dat is natuurlijk niet iets wat je wil.

De Afwerking

Wanneer de bestrating er in zit, is het natuurlijk nog niet af. De voegen moeten nog worden gevuld. Dat gebeurt ook wel eens met gewoon zand. Maar het mooiste en beste is natuurlijk het gebruiken van zilverzand. Zilverzand heeft het voordeel dat de grootte van de korrel erg klein is wat dus zorgt voor een kleinere dichtheid. Het zilverzand geeft een mooiere uitstraling door de licht gekleurde korrel. Een bijkomend voordeel van zilverzand is dat het ook meer zorgt voor de bestrijding tegen onkruid.

Dit vind je misschien ook leuk...